Eduskuntavaaliteema: TERVEYS

Terveydenhuolto on murroksessa. Ensimmäinen sote kaatui, mutta sen tuhkasta noussee vielä uusi. Toivottavasti parempi. Valittavasta mallista riippumatta oleellisin asia terveydessä, ja etenkin terveydenhuollon kustannuksia leikatessa, on ennaltaehkäisyssä. Tähän panostetaan nykyään entistä enemmän sekä sosiaali- että terveystoimessa. Ennaltaehkäisyn vaikutuksista on myös tutkimusta. Tietoa siis siitä, mitä mikäkin palvelupolku maksaa ja minkälaiset vaikutukset ihmisiin eri ratkaisuilla on. Tai onko mitään vaikutuksia. Ennaltaehkäisyynkin käytettävät resurssit on kohdennettava järkevästi.

Ensimmäinen lähtökohta, myös huoltosuhteemme kannalta, on ihmisten hyvä kunta. Kuten Sydänliiton pääsihteeri Tuija Braxkin sanoi, tärkein asia on riittävän vahva sydän ja riittävän vahvat reisilihakset. Pitää siis pystyä nousemaan tuolilta. Pitää olla riittävän hyvässä fyysisessä kunnossa. Kun kunto riittää, ihminen voi asua kotonaan ilman apua mahdollisimman pitkään. Tämä on sekä ihmiselle itselleen että yhteiskunnalle paras ja edullisin ratkaisu. Ihmisten liikkumista ja liikuntaa on siis tuettava. Tämä on kansanterveyden ja huoltosuhteen kannalta kriittistä.

Ennalta ehkäisevillä mielenterveyspalveluilla on myös merkittävä rooli ihmisten ja heidän läheistensä hyvinvoinnilla. Joka päivä viisi, uusimpien tietojen mukaan jo kuusi, nuorta syrjäytyy mielenterveyden ongelmien vuoksi. Tämä on merkittävä inhimillinen ja yhteiskunnallinen menetys. Jos tämä luku saadaan edes puolitettua ennalta ehkäisevillä mielenterveyspalveluilla, on säästetty valtavasti. Eikä pelkästään rahaa.

Mielenterveyden ongelmista puhuttaessa ei voi myöskään sivuuttaa päihdeongelmia. Päihdeongelma voi ilmetä millä iällä tahansa ja monen päihdeongelman takana on myös mielenterveyden ongelma. Nämä asiat on osattava käsitellä erillisinä, mutta yhteisinä ongelmina. Vaikka kannatan vapaampaa päihdepolitiikkaa sen suhteen mitä aikuiset tekevät, pitää päihteidenkäytön ennaltaehkäisyyn ja hoitoon edelleen panostaa. Erityisesti lasten päihteidenkäyttöön tulee puuttua ja päihteiden käytön aloitusta siirtää mahdollisimman myöhäiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: