Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous 16.10.2013

Kokouksessa, josta löytyy lisätietoa täältä, käsiteltiin ensimmäisenä vammaisille tarkoitetun Riilahden toimintakeskuksen kunnostusta, joka on ollut lautakunnan asialistalla jo vuodesta 2001. (Kyllä. 2001.) Lautakunta halusi huolehdittavan siitä, että tilojen esteettömyydestä huolehditaan. Ennen hankesuunnitelman hyväksymistä vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille ryhmältä pyydetään lausunto.

Kokouksessa käsiteltiin myös sairaalasiivouksen keskittämistä Espoon sairaalassa kokonaan HUS-Desikon hoidettavaksi. Etuina on yhden, asiaan erikoistuneen toimijan käyttäminen kahden toimijan sijaan. Keskittämisellä toivotaan saavan kustannussäästöjä. Huolena kokouksessa oli erityisesti se, että häviääkö alalta kilpailu ja täten hinnat nousisivat. Asiaa on virkamiesten mukaan selvitetty kattavasti ja asiassa on tehty myös kehitystyötä.

Hyvinvointiraportti.

Ensimmäisenä asiana raportista on huomattava, että Espoon huonoimmatkin alueet ovat valtakunnan keskiarvoa paremmat.

Kokouksessa kiinnitettiin huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:

  • Käytettyjen kielten osaaminen, myös työelämässä olevilla, kaipaa parannusta. Samoin maahanmuuttajilla traumaperäisiin sairauksiin, niin fyysisiin kuin psyykkisiin, pitäisi puuttua hanakasti. Tämä on lyhyellä tähtäimellä inhimillinen ratkaisu, mutta pitkällä tähtäimellä myös taloudellinen sijoitus. Molemmat, kielen opetus ja erilaisten traumojen tehokas hoito ovat tärkeitä asioita kotoutumisen kannalta.
  • Kouluissa köyhiä kiusataan edelleen. Kiva koulu -toimintaa pitäisi edelleen jatkaa, sillä se on todettu tehokkaaksi tavaksi puuttua kiusaamiseen ja opiskeluilmapiirin parantamiseen.
  • Lastensuojelun asiakasmäärät ja huostaanotot kasvavat edelleen. Tätä ilmiötä pyritään korjaamaan panostamalla perhepalveluihin, joilla tilanteita saadaan ennaltaehkäistyä.
  • Lääkäripalveluiden osalta 40% on kokenut saavansa huonoa palvelua. Suurin syy ovat terveyskeskusten jonot.
  • Huumausainekokeilut ovat vuosituhannen alkupuolelta alkaneen laskun jälkeen kääntyneet vuodesta 2010 alkaen taas nousuun. Kokouksessa tiedusteltiin, miten nuoria valistetaan. Asiasta saa lisätietoa päihde- ja mielenterveyspäivillä.

Kokouksessa käsiteltiin myös STM:n tuottamaa Toimiva lastensuojelu -raporttia. Espoo kannattaa monia raportissa mainittuja toimenpiteitä. Espoolla on moni asia jo työn alla, ensi vuonna suorastaan hyvässä vauhdissa. Nämä toimenpiteet koskevat erityisesti niitä, jotka eivät tarvitse lisärahoitusta.

 

Muut asiat

 

T3 -ajat, siis kolmas tarjolla oleva vapaa aika terveyskeskuksessa, ovat hyviä. Keskiarvo on 21 ja vaihteluväli 10-33 päivää.

Omaishoidon tukee oikeutetut saavat loppuvuonna myönteisen päätöksen.

Kokouksessa keskusteltiin myös siitä, pidämmekö ylimääräisen budjettikokouksen. Tämä riippuisi siitä, minkälainen budjettiehdotus 24.10. tulee. Koko kokousasian ottaminen kokoukseen meni äänestykseen. Äänet menivät 7 puolesta, 4 vastaan ja 2 tyhjää. Itse äänestin puolesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: