Vihreiden puoluekokous 6.-8.6.2014

Pidin puoluekokouksen ensimmäisenä päivänä seuraavan puheen:

Hyvät vihreät.

Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ongelma, enkä väheksy sen vähentämisen eteen tehtävää työtä millään tavalla. Sitä tulee edelleen jatkaa.

Kuitenkin: EU-maiden vertailussa suomalaisen miehen henkirikoksen uhriksi joutumisen todennäköisyys on sijalla 7, naisten 11. Ylipäätään miesten todennäköisyys joutua henkirikoksen, tai väkivallan, uhriksi on Suomessa naisiin verrattuna moninkertainen.

Jos unohdamme hetkeksi väkivallan koko kuvan huomaamme, että parisuhdeväkivallan uhrina kuolee moninkertainen määrä naisia miehiin verrattuna. Miesten osuus ei kuitenkaan ole marginaalinen. Lievemmässä väkivallassa tilanne on jo tasaisempi. Parisuhdeväkivaltaa koskevissa kyselytutkimuksissa uhreiksi ilmoittautuneista lähes kolme kymmenestä on miehiä.

Edellä kertomastani huolimatta meidän miesten kohtaamaan väkivaltaa ei yhteiskunnallisen keskustelun perusteella pidetä tärkeänä. Tämä turhauttaa minua sekä miehenä, että pienen pojan isänä. Ja kun lapsista puhutaan, ei tule unohtaa vanhempiensa väkivallan kohteena olevia lapsia. Helsinkiläisen pikkutytön kohtalo on vain jäävuoren huippu.

Siksi ehdotan, että vihreät eivät vaadi naisten väkivallan vastaisen toimielimen perustamista vaan osoittaa olevansa edellä kulkeva puolue ja vaatii toimielintä KAIKEN lähisuhdeväkivallan vastaiselle työlle. Tämä on mahdollista toteuttaa Istanbulin sopimusta noudattaen, kaiken väkivallan vähentämiseen tähdäten.

 

Sen lisäksi osallistuin poliittisen tavoiteohjelman käsittelyyn työryhmässä, joka kokousti lauantaina reilut 13 (!) tuntia. Ainoa itse tekemäni aloite koski asepalvelusta, jonka suhteen kannatan edustamani Vihreän miesliikkeen armeijamallia. Ja kun miesliikkeestä jo puhutaan, niin mainittakoon, että puoluekokous hyväksyi lähes yksimielisesti tavoitteekseen kieltää kaikkien lasten ympärileikkaukset, jos siihen ei ole lääketieteellistä perustetta.

Noin muuten kokouksessa ja sen jälkeen yksi eniten puhuttaneista aiheista oli poliittisen tavoiteohjelman tavoite poistaa huumausaineiden käyttörikos rikoslaista. Ja ohjata resurssit käytön ennaltaehkäisyyn huumausaineriippuvaisten hoitoon. Itse olen asiassa jotenkin kahden vaiheilla. Työryhmässä äänestin puolesta, mutta varsinaisessa kokouksessa vastaan. En haluaisi sallia kaikkien huumausaineiden käyttöä, ainakaan kerralla.

Miksi ylipäätään olisin sallimassa, ainakin osan, nyt kielletyistä päihteistä? Päätöksen hyvinä puolina olisi:

  • Ennaltaehkäisyyn ja valistukseen satsaamalla ongelmakäyttö vähenisi (Kukaanhan ei varta vasten ala narkomaaniksi!).
  • Avun hakemisen henkinen kynnys olisi matalampi, kun avun pyytäjä ei olisi automaattisesti rikollinen.
  • Sakon kirjoittaminen ja varsinkin sen jälkeinen byrokratia jää pois ja resurssin voi käyttää muuhun.
  • Sakolla ei ole myöskään sellaista ohjaavaa vaikutusta ongelmakäyttäjään, jolla ei ole edes varaa sakkoa maksaa.

Huonoja puolia on:

  • Alkoholi saisi rinnalleen muita päihteitä alkoholin jo yksin vastatessa mm. suurelta osin poliisin työllistämisestä.
  • Sakon ja rikosrekisterimerkinnän uhka voi toimia käyttäytymistä ohjaavana pelotteena ja hillitä kokeilua.
  • Vaikka esimerkiksi kannabiksella ei ole sellaista suuren annoksen aiheuttamaa riskiä kuolla kuten alkoholilla, on sen pitkäaikaisella käytöllä omat haittavaikutuksensa ja nämä ovat jo päihdetyössä nähtävissä. Kovemmista aineista puhumattakaan.

 

Korostan vielä, että kyseessä EI ole tarkoitus sallia huumausaineiden myyntiä ja välittämistä. Huumausainerikos ja sen törkeä tekomuoto saisivat edelleen olla osana rikoslakia. Minusta on myös inhimillisesti parempi ratkaisu auttaa, kuin rangaista usein pahoissa ongelmissa olevaa ihmistä. Jokainen katkaistu huumausaineiden käyttökierre säästää myös yhteiskunnan resursseja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: