Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous 18.9.2013

Kokouksen tiedote löytyy jälleen tästä.

Kokouksessa oli tarkoitus käsitellä alustavaa budjettia, mutta emme saaneet edes alustavia lukuja, koska alustavaa budjettiesitystä ei ole tehty eikä budjettineuvotteluita aloitettu. Kokouksessa käytettiin tunnuslukuina tämän vuoden tunnuslukuja, jotka toki ovat suuntaa antavat.

Huolimatta budjettitietojen niukkuudesta hyväksyttiin kokouksessa kovan väännön jälkeen seuraava Niemen ehdottama ponsi äänin 7-6.

”Lautakunta esittää kaupungin hallitukselle valtuuston hyväksymän ohjeellisen kehyksen ja liitteen mukaisen taloussuunnitelman vuosille 2014-2016 ja talousarvion vuodelle 2014, kuitenkin todeten, että esitetty kehys on poikkeuksellisen tiukka. Lautakunta edellyttää riittävien taloudellisten resurssien turvaamista sosiaali- ja terveyspalveluihin, jotta kasvavan ja ikääntyvän väestön palvelut pystytään turvaamaan monipuolisina ja korkeatasoisina.Lautakunta pitää tärkeänä erityisesti lasten, nuorten ja vanhusten palveluiden turvaamista. Kustannusten hillitsemiseksi lautakunta on valmis arvioimaan toiminnan tehokkuutta, kehittämäään ja tehostamaan palveluita, panostamaan ennaltaehkäisevään toimintaan sekä monipuolistamaan palveluiden toiminta- ja tuotantotapoja.”

Kokouksessa käsiteltiin myös Oma Lääkärisi Espoontorin alkutaivalta. Kyseessä on siis yksityiseltä palveluntuottajalta hankittu kunnallinen terveysasemapalvelu. Alustavat tulokset ovat olleet hyviä.

Espoolla on myös tarkoituksena mahdollistaa erilaisten palveluntarjoajien toiminta sosiaali- ja terveyssektorilla, kuten esityslistasta poimittu lainaus osoittaa: ”Luomme tapoja lisätä omaa tuotantoa täydentävää järjestö- ja yritystoimintaa.”

Budjettia koskien käsiteltiin myös vammais- ja vanhusneuvostojen. Itse kommentoin induktiosilmukoiden käyttöä. Induktiosilmukat ja niiden kanssa yhteen toimivat kuulolaitteet parantavat monen kuulovammaisen mahdollisuutta asiointiin ja osallistumiseen.

Taloussuunnitelmassa puhuttiin myös monessa kohtaa ns. monituottajamallin käyttöönotosta, vaikka siitä ei ole vielä päätöstäkään. Tämä aiheutti lautakunnassa jonkin verran keskustelua. Asioita on toki syytä suunnitella, mutta monesta tuntui erikoiselta lukea suunnitelmista, joista ei ole vielä päätetty.

MUITA KOKOUKSEN ASIOITA

Kuvantamispalvelut siirtyvät Tapiolasta Iso-Omenaan. Ihmisvaikutusten arviointi on kuulemma huolellinen. Tapiolassa on tilastojen mukaan hiukan enemmän röntgen-tutkimuksia kuin pitäisi olla. Vaikka säteilyllä kuvantamisia tulisi tehdä vain tarpeen mukaan, on kuitenkin niin, että sijainti vaikuttaa käyttöön tarpeen lisäksi.

Koulujen kuntoa aletaan tarkastamaan vaaditulla tarkastusvälillä erilaisten rakennuksista johtuvien terveyshaittojen ehkäisemiseksi ja löytämiseksi.

Kokouksessa Pelkonen esitti parisuhdeneuvonnan lisäämistä perheneuvolapalveluiden lisäksi. Tällä ehkäistäisiin monia muita ongelmia ennalta. Parisuhteen kriisiytyminen kun voi johtaa moniin muihin ongelmiin.

Kokouksen lopulla käsiteltiin mm. Puolarmetsän tilanne. Puolarmetsän terveysasemalla on havaittu puuaineksessa kreosoottia, jota yleensä löytyy ratapölkyistä. Asia selvitetään ja tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: