Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous 5.6.2013

Tämä teksti olisi pitänyt olla täällä jo hyvän aikaa sitten, mutta tässä tämä nyt viimein on. Pöytäkirjan voi tuttuun tapaan katsoa tämän sivun linkkien takaa.

 Esitys lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta

Hyvinvointisuunnitelmassa korostetaan moniammatillisuutta ja ennaltaehkäisyä. Pinja Nieminen korosti tasa-arvon tärkeyttä myös lasten ja nuorten hyvinvoinnin osalta.

Itse pidän erittäin tärkeänä sitä, että Espoossakin moniongelmaisen nuoren asioiden hoitoon tulee vastuutyöntekijä. Eräs lähtemättömimmin mieleeni jäänyt puheenvuoro tämän vuoden TERVE SOS -seminaarissa, jossa kerrottiin, kuinka monta eri ongelmien hoitoon erikoistunutta asiantuntijaa voi olla yhden nuoren tukena kenenkään tuntematta kokonaiskuvaa. Unohtamatta sitä, että nuorelle itselleen ei synny tarpeeksi luottamuksellista suhdetta kehenkään.

Lasten ja nuorten työssä pidettiin tärkeänä myös mahdollisuuksien tasa-arvoa. Täydellistä mahdollisuuksien tasa-arvoa ei voida toki saavuttaa, mutta tietäen kuinka huono-osaisuuskin on jälleen periytyvää on hyvä, jos elämälle annettuja eväitä hieman tasataan, jos mahdollista.

Kiinnitin myös huomiota asiakohdan toisessa liitteessä esitettyyn lukuun lastensuojelun tarveselvityksestä, joka on lain mukaan tehtävä kolmessa kuukaudessa. Tässä oli onnistuttu vain 81% tapauksista, mutta tässä on tapahtunut parannusta vuosi vuodelta. Selvitysten tarkoituksenmukaista tekemistä parannetaan.

Espoo tarina

Espoo tarinaa käsiteltiin sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta ja tältä osin se onkin hyvä. Se mitä ehdottomasti tarvitaan on hyvät mittarit asetettujen tavoitteiden mittaamiseen. Esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimessa hoidettujen tapausten määrä ei ole läheskään aina hyvä mittari, vaan pikemminkin tapauksen ratkaisu ja sen vaikutukset asiakkaaseen.

Tarkastuslautakunta

Tarkastuslautakunta oli kiinnittänyt huomiota sosiaali- ja terveystoimen työntekijöiden työturvallisuuteen. Monissa yksiköissä on aloitettu koulutus työturvallisuuden parantamiseksi. Kysyin kattaako tämä myös fyysisen hätävarjelun eli itsepuolustuksen ja vastauksena todettiin, että kattaa. (Tietenkään opettajan tai hoitajan ei pitäisi ikinä joutua puolustautumaan asiakastaan, potilasta tai oppilasta, vastaan, mutta tätäkin tapahtuu ja siihen on voitava valmistautua.)

Vanhusten hoitopaikkoihin on jonkin verran jonoa, mutta tilanne on hallittavissa. Omaisten käyttö vanhusten palveluissa keskustelutti jonkin verran. Omaisten voivat joskus olla ylihuolehtivia ja jopa vaivaksi, mutta kokemus on, että jos vanhusten omaiset saadaan tueksi vanhuksen hoidossa lopputulos on kaikkien kannalta parempi. Vanhus itse voi paremmin ja omaiset eivät ole niin huolissaan kun tietävät mitä kulloinkin tehdään.

Voimanpesä

Voimanpesä-hankkeessa, joka on osa Espoon Järjestöjen Yhteisö ry:n koordinoimia hankkeita, on kyse espoolaisten lapsiperheiden tukeminen. Kohderyhmänä ovat erityisesti asunnottomat ja maahanmuuttajaperheet.

Hankkeessa on mukana RAY, Espoo, Espoon seurakunta ja Espoon asunnot. Osa yhteistyökumppaneista tuli ilmi vasta kokouksessa ja vastaisuudessa toivottiin, että kaikki yhteistyökumppanit olisivat aina selkeästi esillä.

Espoon keskuksen Suviniityn neuvolan tarveselvitys

Tässä hyvä esimerkki siitä, että teknisen toimen (ja varhaiskasvatuksen) kanssa voidaan tehdä yhteistyötä. Hankkeessa saadaan säästöjä, kun neuvola laitetaan päiväkodin yhteyteen. Hankkeessa on myös huomioitu Espoon-keskuksen erilainen väestöpohja mm. runsaan maahanmuuttajaväestön suhteen.

Neuvola ja päiväkoti ovat osa ns. perhekeskusta, joka on moniammatillinen ja myös kolmannen sektorin voimavarat yhdistävä toiminne. Tämä on mielestäni hyvä osoitus ns. yhden luukun palveluperiaatteesta, jossa monet ja monipuoliset palvelut ovat saatavissa samasta paikasta.

Auroran koulu, päiväkoti ja neuvola

Hiukan samaan tapaan kuin Suviniityssä, tässä kootaan kaikki otsikon palvelut yhteen. Hanke korvaa huonokuntoisen Auroran koulukiinteistön. Auroran neuvolaan siirtyy Viherlaakson, Perkkaalla toimivan Jupperin ja Leppävaaran terveysasemalla toimivan Lähderannan sekä osin Bembölen neuvolan palvelutoiminta. Leppävaaran terveyskeskuksessa ei enää ole tilaa palvelukapasiteetin kasvattamiseen. Arvio Auroran palvelukokonaisuuden tarpeeseen perustuu myös väestöennusteeseen.

Espoon kaupungille testamentatun omaisuuden käyttäminen

Lastensuojeluun kohdennetut rahat käytetään Vamos-toimintakeskuksen kolmivuotinen kokeilu. Vamoksen kohderyhmänä ovat kaikkein vaikeimmin syrjäytyneet tai syrjäytymisvaarassa olevat nuoret.

Vanhustenhoitoon suunnatut varat käytetään vanhusten yksinäisyyden ehkäisyyn. Huomautin, että kaikkia vanhuksia ei saada ikinä aktivoitua, kuten aiemmin Suomessa tehty kokeilu on osoittanut, mutta kokonaisuutena hankkeen tulos on varmasti positiivinen.

Vanhuslain toteutuminen Espoossa

Vanhuslaki tulee voimaan 1.7.2013. Espoossa tehdään ja toteutetaan jo lain voimaantulon yhteydessä vaaditut asiat. Virkamiesten mukaan Espoossa on halu tehdä asiat hyvin ”laista huolimatta”. Laitoshoito pyritään pitämään edelleen minimissä. Lain myötä kaupungille tulee velvollisuus puolen vuoden välein kertoa tilasto vanhusten tarvitsemien sosiaalipalveluiden odotusajoista.

Valtuustoaloite pitkäaikaistyöttömien työllistämisestä

Kaikkien pitkäaikaistyöttömien työllistäminen maksaisi 32 miljoonaa euroa. Kaupunki työllistää 160 ihmistä kun pitkäaikaistyöttömien (vähintään vuoden työttömyys) määrä huhtikuun 2013 lopussa oli 1899 henkilöä. Kasvua vastaavaan ajankohtaan vuodelta 2012 kasvua on 422 henkilöä eli 27,7%. En erittele asiaa tämän enempää, sillä asiaan liittyvät luvut ja aloitteen vastaus on erinomaisen seikkaperäinen ja löytyy kirjoituksen alussa olleen linkin takaa.

Tiedoksi saapuneet asiat, terveyskeskusjonot

Kiireettömien hoitojen jonotilanne on terveysjohtajan mukaan tyydyttävä. Pisimmät jonot ovat 63 vuorokautta ja kesäaika tulee olemaan hoitotakuun puitteissa pysymisen kannalta haasteellinen. HUS:n jonot tyypillisesti tuplaantuvat kesäaikaan. Leppävaaran terveysasema, jota on aiemmin kiitelty, on hiukan repsahtanut. Alueellinen epätasa-arvo on mielestäni hälyttävä, sillä kiireettömän hoidon jonovaihtelu on 2-63 vuorokautta! Espoontori, jossa lyhin jono on, on aiemmin kärsinyt huonosta maineesta ja siksi osa potilaista on ilmeisesti siirtynyt muualle samaan aikaan kun Espoontorin terveysaseman toimintaa on tehostettu jonojen lyhentämiseksi.

Kumppanuusforum 2013

20. kumppanuusforum järjestetään 29.-30.8. Osallistuminen maksaa 350 euroa osallistujalta. Ilmoittauduin mukaan, kuten osa muistakin lautakuntalaisista.

 

Kokous loppui  vajaan neljän ja puolen tunnin kuluttua aloituksestaan kello 21.25.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: