Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous 14.5.2013

Virallinen tiedote on luettavissa täältä. Ensimmäistä kertaa minun aikanani lautakuntalaisia oli poissa ja useampi varaedustajakin oli paikalla. Paikalla oli myös ensimmäistä kertaa nykyisen lautakunnan toinen varsinainen vihreä edustaja, Pinja Nieminen, jolla on jo yhden valtuustokauden mittainen kokemus takanaan. Läsnäolijoita oli kuitenkin riittävästi ja asialista saatiin käytyä läpi ennätysajassa, tunnissa ja vartissa! Alla huomioita joistakin asiakohdista:

Kolmantena kohtana oli esitys Suomen ensimmäisen akuuttigeriatrian (kiireellisten vanhuspotilaiden) osaston perustaminen Jorvin sairaalan remontin ja laajennuksen yhteydessä. Osaston tarkoituksena on parantaa ja kehittää vanhuspotilaiden hoidon laatua nopeuttamalla prosesseja ja hankkimalla osaamista. Tällä hetkellä Suomessa on kolme akuuttigeriatriaan erikoistunutta lääkäriä, joista yksi on Espoon vanhuspalvelujohtaja. Osaamisen leventämisellä on koko Suomessa akuutti tarve. HUS:n alaisuuteen perustettavalla osastolla voidaan paikata vajetta merkittävästi myös Suomen mittakaavassa. Perusteluista vanhustyön terävöittämiseksi olen kirjoittanut jo aiemmin, mutta lyhyt kertaus: Viime vuonna espoolaisten yli 65-vuotiaiden osuus oli 12%. Tämä tulee nousemaan vuoteen 2032 mennessä 30%, joka tulee olemaan noin 105 000 yli 65-vuotiasta.

Jos vanhusta ei hoideta nopeasti ja tehokkaasti, vaan makuutetaan turhaan, on toipumisennuste, varsinkin oman itsenäisen elämän jatkamiseen silloin kun se on aiemmin ollut mahdollista, erittäin huono ja huononee mitä vanhemmasta potilaasta on kyse. Eikä sovi unohtaa, että suomalaisvanhusten toimintakyky on jo nyt yksi maailman huonoimpia, johtuen juuri tästä vanhasta ”makuutusperinteestä”. Vanhuspalvelujohtaja Jukka Louhijan asiaan liittyvä esitys (ppt), jossa on lääketieteellisen terminologian lisäksi myös selkeitä tilastoja ja havainnollistavia kuvia.

Neljännessä kohdassa ei ollut sinänsä mitään erityistä huomioitavaa. Asunnottomuuden hoito siten, että henkilöstä itsestään johtuviin asunnottomuutta aiheuttaviin ongelmiin puututaan, on kannatettavaa. Suurelta osin tässä on kyse elämänhallintataitojen puutteesta, päihteistä ja mielenterveyden ongelmista.

Viidentenä kohtana käsiteltiin HUS-desikoon toimintaa. HUS-desikoo on suun terveydenhuollon välineitä keskitetysti hoitava ja suun hoidon yksiköille jakava toimija. Toiminnasta on jo nyt koitunut säästöjä ja henkilöstö on ollut pääasiassa hyvin tyytyväistä. Järjestelyn toimivuutta tarkastellaan tänä vuonna vielä erikseen jalkautumalla suun terveydenhuollon yksiköihin.

Kuudes kohta vedettiin esityslistalta, jotta saadaan vielä tarkemmat tiedot kaupungin jo tekemistä toimenpiteistä ja niiden vaikutuksista.

Kahdeksantena kohtana oli lautakunnalle saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät. Näissä oli jokunen asia, joista mainitsen alla.

Kohta 2, Espoo tarina. Espoo tarina (eli strategia, visio, suunnitelma…) vaikuttaa sosiaali- ja terveystoimen osalta mielestäni hyvältä. Pitää toki muistaa, että tämä on vain visio, eli parhaimmillaan tulevaisuuden kuva, pahimmillaan harhanäky. Jatkossa tehtävät päätökset ja ratkaisut vaikuttavat siihen kumpaa ääripäätä lähestytään.

Kohta 3, reumakeskustoiminta. Reumatoiminta pyritään saamaan kiinteämmin osaksi perusterveydenhuoltoa Tapiolaan HUS:n kanssa yhteistyössä perustettavan reumakeskuksen avulla. Alkuun HUS tarjoaa asiantuntijuuttaan konsultaatiossa ja täten Espoon oman osaamisen kasvattamisessa, mutta aikaa myöten erikoislääkäri tekee enenevässä määrin myös varsinaista potilastyötä. Kysyessäni, onko tämä määrä kasvamassa esimerkiksi vanhusväestön kasvamisen ohella, sain kuulla, että Espoossa on noin 2500 nivelreumasta ja toiset 2500 muista reumoista kärsivää ihmistä. Aikanaan reuma tappoi monia siihen sairastuneita miehiä, mutta nykyään sen kanssa pärjätään.

Kohta 4: Sosiaali- ja terveystoimen budjetti on menossa yli monessa kohtaa. Toimeentulotuki ja lastensuojelumenot ovat kasvaneet. Isojen kuntien sosiaali- ja terveysmenoihin verrattuna Espoossa on kuitenkin pienet menot. Niin sanotun ”seuranta ykkösen” eli ensimmäisen puolivuotiskauden tulojen ja menojen valtuustokäsittelyssä tähän asiaan palataan tarkemmin.

Kohta 5: Terveystoimen laboratoriopalveluissa jonot venyvät. Tärkeimpinä syinä tähän ovat Puolarmetsän sairaalan laboratorioon vaikuttava Puolarmetsän sairaalan remontti ja HUS-labin ongelmat saada pidettyä riittävästi henkilöstöä. Jos tilanne ei parane, pitää selvittää mitä palvelun parantamiseksi on tehtävissä tyytymättömyyden osoittamisen lisäksi.

Kohta 6: Terveyskeskusjonot. Nämä ovat parantuneet huomattavasti. Toki pisimmät jonot kiireettömään hoitoon ovat edelleen 49 vuorokautta, mutta yli kolmen kuukauden jonoja ei pitäisi enää olla. Erityisesti Samarian seitsemän päivän jono on suorastaan erinomainen asia. Sekään ei ole vähäinen asia, että tällä hetkellä meillä on tiedossa todelliset jonotusajat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: