Puheeni vuoden 2011 puoluekokouksessa, tulevan synnyttäjän puolison oikeuksista

EU:n raskaudensuojeludirektiivin ja Suomen lainsäädännön ansiosta on työntekijällä, oli hän sitten virassa tai työsuhteessa, raskautensa aikana mahdollisuus käydä neuvolassa ja muissa tutkimuksissa myös työajallaan ilman ansionmenetystä. Tämä on hyvä, sillä se on osa yhteiskunnan tuesta lapsen saavalle perheelle.

 

Jo pitemmän aikaa eri yhteiskunnan toimijat ovat tiedostaneet tarpeen saada myös lapsen saajan puoliso sitoutettua tulevaan lapseen ja uuteen perhetilanteeseen. Tästä huolimatta odottavan puolisolle ei ole suotu mahdollisuutta osallistua yhteenkään neuvolakäyntiin tai tutkimukseen työajallaan ilman erityisiä työvuorojärjestelyjä tai ansionmenetystä. Tämä on yhteiskunnan kannalta toki kustannuskysymys, ja on hyvä muistaa, että  normaalisti sujuvassa raskaudessa tutkimukset ovat melko rutiininomaista tilanteen seurantaa mahdollisten ongelmien varalta. Olkoonkin, että tutkimusten ohessa käydyissä keskusteluissa olisi välillä hyvä kysellä puolisonkin kuulumisia ilman välikäsiä.

 

On kuitenkin muutama käynti, joilla puolisolla olisi erityisiä perusteita saada olla mukana mahdollisesta työvelvoitteestaan huolimatta. Näitä ovat, ainakin näin puolison silmin katsottuna, raskauden alkua ja siten myös perheen tilaa kartoittava ensimmäinen neuvolakäynti; ensimmäinen lääkärikäynti, jossa puolisokin voi esittää kysymyksiä ja ultraäänitutkimukset. Ultraäänitutkimukset ovat myös odottavan puolisolle erityisiä virstanpylväitä joissa raskaus ja tuleva lapsi konkretisoituvat. Näissä ultraäänitutkimuksissa myös usein selviää, jos kaikki ei olekaan edennyt toivotulla tavalla. Erityisesti tällaisessa tapauksessa tulevilla vanhemmilla tulisi olla yhdenvertainen mahdollisuus olla vastaanottamassa näitä uutisia.

 

Esitän, että Vihreä liitto ottaa ajaakseen lainmuutoksen, joka antaa tämän mahdollisuuden ilman työntekijälle koituvaa ansionmenetystä tai työvuorojärjestelyjä.

 

 

Edellä oleva puhe ei sinällään johtanut mihinkään, mutta ehdotin Vihreälle miesliikkelle, että tekisimme asiasta puoluekokousaloitteen vuoden 2012 puoluekokoukseen. Asiasta keskusteltiin jonkin verran ja aloitetta hienosäädettiin vielä Vihreän miesliikkeen kevätkokouksessa. Aloite sai sekä puoluehallituksessa, että puoluekokouksessa, parhaan mahdollisen vastaanoton. Aloite ja puoluehallituksen vastaus, sekä puoluekokouksessa asiasta tehty päätös ovat listan ensimmäisenä (pdf).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: