Vihreä vaikutus

Alla oleva kirjoitus julkaistiin Uudenmaan vihreiden sivuilla 3.11.2014

 

Vihreä vaikutus

Vihreät ministerit jättivät hallituksen 18.9.2014 hallituksen ydinvoimapäätöksen vuoksi. Hallituksen politiikka vihreiden lähdön jälkeen on saanut minut välillä toivomaan, että oltaisiin jääty. Venäläisestä ja arvatenkin erittäin kalliista, sekä poliittisesti että taloudellisesti, ratkaisusta huolimatta. (Noin muuten ydinvoima on mielestäni hyvä pitää vielä jonkin aikaa mielessä, kun pohditaan energiaratkaisuja ilmastonmuutoksen näkökannalta, mutta tämä ei ole kirjoitus ydinvoimasta, vaan vihreiden voimasta.)

Soiden suojelu

Ensimmäinen puheita aiheuttanut asia, jonka uusi hallitus pisti jäihin oli vuosia valmisteltu soidensuojeluohjelma. Uusi ympäristöministeri ilmoitti, että asiassa aiotaan jatkossa edetä vapaaehtoisuuteen perustuen. Tavallisen metsän suojelussa tämä voi yksistään toimia hyvinkin, mutta soiden kohdalla, joissa yhtenä tärkeimpänä asiana on veden korkeus, ei yhtä osaa suosta voi jättää suojelematta. Ja nyt on kyseessä erityisesti Etelä-Suomessa viimeiset luonnontilaiset suot. Pakko ei kuulemma ole hyvä ratkaisu ihmisten motivoimiseen suojelun kannalle. Olen samaa mieltä, mutta joskus on tilanteita joissa suurempi etu, kuten esimerkiksi luontomme ja ympäristömme, menee yksilön etujen edelle. Valtiovallan toki kompensoidessa yksilölle tulleen vahingon.

Ja jos kerran vapaaehtoisuus on oikea tapa edetä, niin alammeko esimerkiksi vastaisuudessa kysymään jokaiselta uuden tien tiellä olevalta maanomistajalta, että annatteko maanne vapaaehtoisesti vai kierrämmekö tien tonttinne ympäri, kuten yhdessä Uuno-elokuvassa aikoinaan? Ja ovatko Fennovoiman ydinvoimahankkeen maanhankinnat tehty kaikki vapaaehtoisuuden pohjalta? Entä tulevien kaivosten maat? Ristiriita on ilmeinen.

Voit lukea aiheesta lisää Ville Niinistön blogikirjoituksesta.

Pakolaislapset säilöön

Vihreät vastustivat hallituksessa suunnitelmia muuttaa lakia ulkomaalaisten säilöönotosta. Hallituksesta lähdön jälkeen hallitus on vastoin kansainvälisiä suosituksia ja ohjeita, inhimillisyyden unohtaen, normalisoimassa esimerkiksi yksin tulleiden lasten säilöön ottamisen, vaikka tämän pitäisi olla viimesijainen toimenpide. Tähän käytettäisiin Joutsenon erillisyksikköä, jossa on varattu perheille tilaa, mutta tämä ei poista sitä tosiasiaa, että kyseessä on käytännössä vankila. Lapset eivät kuulu vankilamaisiin oloihin, vaan heidät tulisi sijoittaa esimerkiksi lastensuojelun yksiköihin.

Samoin laista ollaan poistamassa sosiaalityöntekijälle kuuluvaa tilaisuutta tulla kuulluksi lasta koskevan sijoituksen valmistelussa.

Tästä aiheesta lisätietoa Outi Alanko-Kahiluodon kirjoituksessa.

Lahjakkuudet muihin maihin

Hallitus on vihreistä päästyään intoutunut ehdottamaan myös lukukausimaksuja. Lukukausimaksu olisi 4000 euroa EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevalle, joka opiskelee kansainvälisessä ohjelmassa, käytännössä siis englanniksi. Suomen- ja ruotsinkieliset kurssit olisivat edelleen ilmaisia. Tässä on toki se tolkku, että jos ulkomaalainen opiskelija osallistuu opetukseen kotikielillämme, hänen on helpompi jäädä valmistumisen jälkeen Suomeen töihin. Outi Alanko-Kahiluodon kirjoituksessa nykyisen järjestelmän taloudelliset vaikutukset on käyty läpi.

Itse haluan korostaa myös sitä, että ulkomailta tulleet opiskelijat tuovat myös oman osuutensa korkeakoulujen tekemään kehitys- ja tutkimustyöhön. Tämä työ hyödyttää ilman muuta opiskelijaa itseään, mutta mitä korkeammasta akateemisesta saavutuksesta on kyse, sitä enemmän se hyödyttää myös oppilaitosta ja siten oppilaitosta ympäröivää yhteiskuntaa.

Vihreä vaikutus?

Käsittelemäni kolme asiaa ovat olleet enemmän tai vähemmän näkyvästi esillä mediassa, eivätkä lyhyet kannanottoni antaneet asioihin sinänsä mitään uutta. Varsinkaan sellaista, mitä ei linkkaamissani teksteissä olisi jo käsitelty.

Kirjasin tekstit esitelläkseni sitä, mikä on ollut vihreiden vaikutus hallituksessa. Näistä asioista voi olla eri mieltäkin, mutta on kiistämätöntä, että vihreiden politiikalla on ollut vaikutusta! Vihreitä äänestämällä voi siis vaikuttaa. Ja se millaista vihreä politiikka on, riippuu paljon myös siitä, ketkä tätä politiikkaa ovat tekemässä. Jos olet jostakin asiasta eri mieltä, hyvä. Kuuntelen mielelläni perustelusi. Jos ne ovat hyvät, mielipiteeni voi muuttua. Ja joskus useammankin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: