Puheeni vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa 26.9.2015

Rakkaat ihmiset. Nekin, joita en tunne vielä niin, että kohdattaessa ensin halaisin. Minulta vasta äsken kysyttiin pidänkö puheen, mutta en ensikertalaisena valtulaisena ollut osannut varautua tähän millään tavalla. Vitsiäkin pyydettiin.

Aiheeksi kuitenkin valikoitui kuin itsestään suomalainen käräjäoikeusuudistus ja lautamiesjärjestelmä, josta ei olekaan täällä vielä puhuttu. Säästämisen nimissä ollaan keskittämässä ja karsimassa käräjäoikeuden istuntosaleja ympäri Suomen. Seinät maksavat, eikä niistä pidä maksaa turhaan. Mutta on niinkin, että kaikkien oikeuskäsittelyssä tarvittavien ihmisten liikkumiseen tarvittava aika maksaa myös. Lautamiesten, asianosaisten, asianajajien ja todistajien matkat pitenevät. Vangittujen kuljetusmatkat pitenevät, jos kohta poliisivankiloitakaan ei löydy enää kuin suurimmista keskuksista. Mutta kun keskitetään, muistetaan tarkastella myös ns. sivukuluja. Ne ovat joskus yllättävän suuria.

Samaan aikaan on myös karsittu lautamiesten määrää ja käyttöä. Osa tästä on järkevää karsimista. Esimerkiksi täysin selvää rattijuopumusta (tulihan se vitsikin) on aivan turha istua lautamieskokoonpanolla. Ja vaikka lautamiehistä tuleekin lisäkuluja, ovat ne vain pieni osa käräjäoikeuden istunnon kuluista. Siksi on tärkeää muistaa, miksi meillä ylipäätään on lautamiesjärjestämä: Se syy, on ennen kaikkea läpinäkyvyys. Toinen, ei yhtään vähäisempi syy, on lautamiesten joskus mukanaan tuoma asiantuntemus ja ns. lautamiesjärki. Lautamiesjärki on se liima, joka pitää käräjäoikeuden sidoksissa kansaan ja meihin muihin ihmisiin, meidän arkeemme. Siksi lautamiesjärjestelmääkään ei pidä ainakaan hätiköiden hävittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: